Upptäck Hälsingeleden
Vandra genom Hälsinglands storslagna natur

Hälsingeleden

Välkommen till Hälsingeleden, en fantastisk vandringsled som sträcker sig genom Hälsinglands kontrastrika och vackra landskap – från Mosjön i söder till Los i norr. Med sina 160 kilometer erbjuder Hälsingeleden en unik möjlighet att uppleva rogivande natur, djupa skogar, glittrande vatten och hisnande utsikter över dalar och berg. Leden är perfekt för både erfarna vandrare och nybörjare som vill njuta av Hälsinglands naturskatter. Vissa delar av leden passar även för mountainbikecykling sommartid och skidåkning vintertid.

En vandringsled full av upplevelser 

Hälsingeleden börjar vid Mosjön, väster om Lingbo och slingrar sig genom landskapet till Los, nära gränsen till Dalarna. Längs vägen passerar du genom några av landskapets mest natursköna områden, inklusive historiska byar, trolska skogar och blomstrande ängar. 

Här kan du uppleva den genuina hälsingska naturen på nära håll. Du kommer framförallt att vandra genom tysta barrskogar, men även vid sjöar, älvdalar och förbi öppna landskap – med chansen att se djur som älgar, rådjur och skogens fåglar. Hälsingeleden är känd för sitt lugn och sin stillhet, perfekt för den som söker en paus från vardagen. 

Tjuvberget vid Hälsingeleden

Kultur och natur i harmoni 

Utöver den fantastiska naturupplevelsen erbjuder Hälsingeleden också insikt i landskapets kulturarv. Längs leden hittar du flera historiska fäbodar, gamla kyrkor och andra kulturhistoriska platser som berättar om Hälsinglands rika historia. Du kan även passa på att besöka någon av de berömda Hälsingegårdarna, varav sju är en del av UNESCO världsarv, för en inblick i det traditionella hälsingska livet. 

Planera din vandring på Hälsingeleden 

Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare är Hälsingeleden en fin led för dig som älskar friluftsliv och natur. Utforska leden på egen hand eller med vänner, och upplev Hälsingland ur ett naturperspektiv. 

 

Hälsingeleden Skajet

Etapper som passar alla 

Leden kan delas upp i flera etapper, vilket gör det enkelt att välja sträckor som passar din nivå och tid. Oavsett om du vill göra en dagsutflykt eller en längre vandring finns det en etapp för dig. Några av de mest populära etapperna går genom Bollnäs, Järvsö och Harsa, som alla erbjuder olika typer av naturupplevelser och sevärdheter. 

Några fina etappförslag finns upplagda hos Svenska Turistföreningen. Flera etapper finner man på t ex Naturkartan 

Praktisk information 

Hälsingeleden är markerad med orange färgmarkeringar på träd, stenar och stolpar, vilket gör den lätt att följa. Längs leden finns det också vindskydd, eldstäder och några stugor där du kan vila eller övernatta under din vandring. Leden är öppen året runt, men förhållandena kan variera beroende på säsong. Vissa delar passar även utmärkt för att cykla mountainbike och vissa sträckor går att åka skidor vintertid. 

Det är viktigt att vara väl förberedd, särskilt om du planerar en längre vandring. Kom ihåg att ta med karta, kompass, och tillräckligt med mat och dryck för din tur! 

Hälsingeleden Bolleberget
delsbosöm hälsingland