Hälsingland – mer än Lill-Babs, hambo och skogsbrand

Mitt liv var alldeles förträffligt. Trevlig lägenhet på Kungsholmen. Två balkonger med utsikt både över Karlbergs slott och grönskande innergård. Trivsamt och stimulerande jobb på Swedbank mitt emot NK. Många lunchalternativ, nära till gymmet och alltid kunde jag förstöra lite pengar i någon butik på vägen hem. Promenadavstånd dessutom mellan hem och jobb.

Covid ställer allt på ända

Men så grep Covid-pandemin tag i tillvaron. Helt plötsligt var det alldeles öde på gatorna när jag gick till och från jobbet. Lunchrestaurangerna stängde. Pengarna stannade på kontot. Min make tvingades jobba hemifrån. 7 dagar i veckan satt han i lägenheten. Utsikt mot slottet och innergården. Två balkonger. Två vyer. Enahanda.

Vi hade skaffat ett trevligt fritidshus i Funäsfjällen några år tidigare. 360 graders utsikt. Snö och sol. Bra internet. Min make och hunden stannade kvar i fjällen efter våra helgbesök och jobbade hemifrån därifrån ganska snart efter att pandemin kom. Det gick ju helbra. Men jag var kvar i Stockholm eftersom jobbet ville att jag skulle vara på bankkontoret fortsatt. Lägenheten med de två balkongerna och utsikten kändes då väldigt tom.

Såsom för många andra började våra tankar att testa olika alternativ. Skulle jag kunna starta en bank i Funäsfjällen så att vi skulle kunna flytta dit permanent? ”Fjällbanken – för dig med sol i sinnet och snö under laggen!” Eller fanns mer realistiska alternativ?

Som av en tillfällighet (?) annonserade Swedbank, dvs min arbetsgivare, ny chef för kontoret i Ljusdal med ansvar för bearbetning av lokalmarknaden samt ansvar för medarbetare i Bollnäs och Söderhamn.

-Ljusdal, tänkte jag. Det är ju ett ställe som känns bekant. Det är ju där jag har bytt tåg/buss på väg till och från Funäsdalen och visst ligger det nära Lill-Babs, Järvsö och branden i Kårböle? Så när jag tillsammans med min make testade tanken upptäckte vi ju att Ljusdal ligger mitt mellan Stockholm och fjällen, det finns ju en skidbacke och Hälsingland har ju alltid låtit lite idylliskt och hemtamt. Det finns ett tåg till och från Stockholm – och Järvsö verkar ju vara populärt bland folk.

Hälsingland – flyttlasset går!

Jag fick tjänsten. Och helt plötsligt gick allt snabbt. Lägenheten såldes. På väg hem från fjällen en söndag eftermiddag fanns två objekt med möjlighet till visning. Vi köpte den ena. Pick och pack. Helt plötsligt inflyttad till Ljusdals kommun med jobb i Hälsingland och halverad restid till fjällen. Bingo!

Efter påskhelgen 2021 klev jag in på Swedbanks bankkontor i Ljusdal och från första minut fick jag ta av mig kavajen och kavla upp skjortärmarna och ta i. Inte en dag har gått sedan dess utan spännande och intensiva dagar, hårt jobb och mycket skratt. Mycket tack vare Swedbank och vårt stora samhällsengagemang har jag fått förmånen att lära känna många delar av Hälsinglands skatter, fantastiska historia och tradition, mångfalden och det spännande spannet bland våra små och stora företag samt duktiga företagare. Jag har kört kors och tvärs i landskapet, kört fast i snöiga backar och sett magiska naturupplevelser. Jag har engagerats i nätverk och föreningar, lärt känna många spännande och intressanta människor och sett vilken kraft den ideella sektorn bidrar med i civilsamhället. Jag har fångats av Hälsinglands magi och jag upplever att Hälsingland har tagit till sig mig.

Förändring för framtiden

Jag har i Swedbank haft förmånen att jobba med en förändringsbenägen och nyhets-adaptiv ledningsgrupp här i Hälsingland. Mina medarbetare är dessutom inte sena med att våga testa nya idéer jag har kommit med.

Bland annat har vi implementerat i Ljusdal och Bollnäs att kollegor kopplar upp sig ett antal timmar i veckan mot vår stora telefonväxel. Det innebär att våra högkompetenta och erfarna kollegor får backa upp den tillströmning som pandemin har gett oss till vårt kundcenter med följd av många fler samtal än vad vi, i ärlighetens namn, har klarat av att hantera.

Kollegorna besvarar allehanda på frågor om bolån. Det kan vara alltifrån bostadsletande och lånelöfte, bostadsköp och ränteläge eller befintliga bolån och ränteanalys med anledning av räntehöjningarna. Kollegorna i Ljusdal och Bollnäs kan då avlastas enklare ärenden där jag har rekryterat ny personal som kan påbörja en karriärsresa inom Swedbank. Här i Hälsingland. Tidigare har oftast metoden varit att det är våra Kundcenter-hubbar i bland annat Stockholm och Göteborg som bemannar upp och hanterar samtalen. Men där är personalomsättningshastigheten mycket högre än på landsbygden och vi har där svårt att behålla kompetent personal.

Med detta projekt har avståndet mellan oss på mindre landsbygdskontor och kollegorna på de stora hubbarna minskats och vi på ett mycket bättre sätt jobbar och hjälper varandra. Jag ser denna form av samarbete är en av nycklarna att kunna behålla kompetens inom koncernen, stärka utvecklingsmöjligheterna och självkänslan på lokalkontor och att säkra arbetstillfällen framöver.

Förändringen och nödvändigheten till omställningen vi har gjort inom Swedbank tror inte jag är unik hos oss bland branschkollegor eller bland företag i allmänhet. Jag tror att pandemin, klimathotet och till viss mån också Ukraina-krisen kommer rita om kartan och stärka möjligheterna för landsbygden i allmänhet och Hälsingland i synnerhet.

Skärgården, hambo och Lill-Babs

Saknar jag Stockholm? Inte en dag. Visst är det inte lika enkelt att poppa in på gymmet och lunchalternativen i Bollnäs centrum är i ärligenhetens namn lite väl få. Men här jag inte bara balkonger utan också terrass och trädgårdsodling, magiska mil i Harsas fina längåkningssystem och inga tidsavstånd att klaga på.

Har det varit enkelt att flytta till Hälsingland? Ja, det tycker jag. Men jag tror också att vi hade flax och tur med bostad. Jag vet att bostadsfrågan är utmanande och att många utanför landskapet aktivt söker bostad för att kunna flytta till Hälsingland.

Till sommaren finns det planer på hambo-kurs, skärgårdsbesök och så klart – att besöka Lill-Babsmuseet på Stenegård.

Skålbo Järvsö, 17 april -22

Daniel Sunesson, kontorschef Swedbank Ljusdal och biträdande chef Swedbank Hälsingland