Vandringsleder i Hälsingland
Alla kan möta naturen på sitt sätt genom att vandra

Vandra Hälsingland

En inspirerande upplevelse i naturskönt landskap

Hälsingland, beläget några få timmar norr om Stockholm, strax söder om Sundsvall, är en riktig pärla för vandringsentusiaster som söker en kombination av vacker natur, rik kulturhistoria och avkopplande tystnad. När du väljer att vandra i Hälsingland, öppnar sig en värld av orörda skogar, gamla fiskelägen, glittrande sjöar, älvar och hav. 

Populära vandringsleder

Ett par av de mest populära vandringsområdena i Hälsingland är de storslagna vyerna från Järvsöklack och Blacksåsberget. Här bjuds man på panoramautsikt över hela Hälsinglands landskap. Med flera leder att välja mellan, kan både erfarna vandrare och nybörjare njuta av naturen i sin egen takt. Den varierande terrängen, med allt från skogsstigar till öppna hedar, gör vandringen både utmanande och belönande. 

För de som är intresserade av kultur, är en vandring som innefattar Hälsingegårdarna ett måste. Dessa unika, varav sju världsarvslistade gårdar ger en inblick i regionens rika historia och traditioner. Många av dessa gårdar är öppna för besökare och erbjuder guidade turer som kompletterar vandringsupplevelsen med historiska och kulturella insikter. 

hälsingeleden
Svågadalen

Hälsingeleden

Hälsingland erbjuder även fantastiska möjligheter för längre vandringsturer, såsom den berömda Hälsingeleden. Denna led sträcker sig över 160 kilometer och tar dig genom några av de mest avlägsna och natursköna delarna av landskapet. Under vandringen kan du övernatta i vindskydd eller på någon av de mysiga bed and breakfast-ställena som finns utspridda längs leden. 

Vandring längs Ljusnan och Voxnan

Andra natursköna delar av Hälsingland att vandra är längs älvarna Voxnan eller Ljusnan, två av Hälsinglands största älvar. Dessa vandringar tar dig genom frodiga skogar, förbi forsar och över små broar. Här kan du verkligen uppleva lugnet och tystnaden som Hälsingland är känt för. För de som gillar att kombinera vandring med fiske, är älvarna också en utmärkt plats att stanna till för att kasta en lina. .

Pilgrimsvandringar i Hälsingland

På ett antal ställen i Hälsingland finns även möjlighet till Pilgrimsvandringar. Exempel på Pilgrimsled är Stråsjöleden, som är en del av Sankt Olofsvägarna. Även i Söderhamns Skärgård finns pilgrimsvandringar. 

delsbosöm hälsingland

Att vandra i Hälsingland är mer än bara fysisk aktivitet; det är en chans att fördjupa sig i ett av Sveriges mest natursköna och kulturellt rika landskap. Oavsett om du är ute efter en kort dagsutflykt eller en längre äventyrsvandring, kommer Hälsingland att erbjuda dig en oförglömlig upplevelse. Så nästa gång du planerar en vandring, tänk på Hälsingland – en plats där naturen och kulturen går hand i hand och skapar minnen för livet

Här hittar du vandringsleder i hela Hälsingland