Världspremiär för nya Hälsingepodden

Radioprofilen och författaren Leif Eriksson bjuder både på spännande historia och samtal med intressanta gäster och ambassadörer för Hälsingland! Och det kommer mycket mer… ✨

Hälsingepodden – av Destination Hälsingland! För besökare, hälsingar och blivande hälsingar!

I poddens första avsnitt får vi bland annat lära oss att de första människorna bebodde Hälsingland redan för 9500 år sedan, och så tidigt som vid 900-talet omnämns människorna här i en engelsk dikt som ”Hælsings”. I slutet av 1000-talet kallar så Adam av Bremen Hälsingland för Halsingland – och området har fått sitt namn, även om stavningen kommer att ändras några gånger över tid.  

Vi får vidare höra lite om historien kring Stor-Hälsingland, som inte alls räknade sig höra till Sverige och som sträckte sig över ett stort område som innefattade inte mindre än dagens Hälsingland, Ångermanland, Medelpad och södra Västerbotten, samt delar av finska sidan, upp mot Ule Älv och Ule Träsk!  

Inte förrän under Gustav Vasas tid på tronen började Hälsingarna så smått acceptera att beskattas av statsmakten. Hälsingarnas självständighet, som byggdes med stolthet ledde till att adeln aldrig fick fäste här.  

Vi får också lära oss om Hälsingebockens spännande historia, och om varför Hälsingland vill att Gävle/Gästrikland skapar sig ett eget varumärke, då bocken från början varit Hälsinglands symbol för hälsingarnas styrka och mod. Vi får höra både historien om hur bocken faktiskt stals från grekerna redan på 800-talet och om hur den blev Kungliga Hälsinge regementes symbol från 1630 och under regementets 367-åriga historia. 1909 flyttade Hälsinge Regemente till Gävle – och Bocken följde med… 

Slutligen får vi även höra om hur Destination Hälsingland arbetar med att förvalta och utveckla varumärket Hälsingland på olika sätt, för att inspirera alla som är nyfikna på Hälsingland att inte bara turista här – utan faktiskt flytta hit och liksom vi som redan bor här bli stolta Hälsingar! 

Och det är detta de följande avsnitten av Hälsingepodden kommer att fokusera på – intervjuer och berättelser om och med spännande Hälsingar – för att ytterligare inspirera och öka intresset för vårt fantastiska Hälsingland. 

Dela nyheten: