Loos Koboltgruva och museum
Världsarvsgården Bortom Åa – Gammelgården i Fågelsjö
Föregående bild
Nästa bild

Los och Orsa Finnmark

I början på 1600-talet skedde en invandring från Finland till skogsområdet och Orsa Finnmark kom till. Orsa Finnmark kallas ibland för Nordens sydligaste vildmark. En natur- kultur- och friluftsskatt, med stora möjligheter till rekreation, jakt och fiske tack vare sin fantastiska natur. Här presenterar vi något av det utbud som området erbjuder.

Loos Koboltgruva och museum

Gruvan ligger belägen i de nordvästra delarna av Hälsingland mitt i byn Los, nära gränslandet mellan Dalarna och Härjedalen, och är en förnimmelse av 1700-talets industriella framåtanda mitt i en fulländad vildmark, där milsvida skogar och kristallklara tjärnar i ett variationsrikt urbergsområde bjuder på en outtömlig rikedom av natur.

Här kan du ta dig ner i underjorden längs trätrottoarer och trappor och samtidigt förflyttas 250 år tillbaka i tiden för att uppleva en genuin 1700-tals gruvmiljö, där den historiska atmosfären får tankarna att cirkulera kring hur livet såg ut för den tidens gruvdrängar. Idag är Loos Koboltgruva ett populärt arbetslivsmuseum med tusentals besökare varje år.

I den ståtliga och särpräglade timmeröverbyggnaden visas bland annat filmer och mineralutställningar. I gruvbutiken säljs lokala souvenirer så som det populära loosbrynet. Tag gärna en promenad på gruvområdet, kika ner i vattenfyllda schakt och lär dig mer om mineraler längs ”mineralslingan”.

Världsarvsgården Bortom Åa – Gammelgården i Fågelsjö

Byn Fågelsjö ligger i gränslandet mellan Dalarna, Hälsingland och Härjedalen. Den hörde fram till cirka 1840 till Mora socken och står där i kyrkböckerna under rubriken ”Mora Finnmark”. Senare fördes Fågelsjö 1856 till Loos socken, och därför hör sedan dess Fågelsjö till Gävleborgs län, även om byn ligger i Dalarna. 

Här ligger Fågelsjö gammelgård, även kallad Bortom Åa, som är en av de sju hälsingegårdar som den 1 juli 2012 kom med på UNESCOs världsarvslista.
Gammelgården är en ovärderlig källa till kunskap om byggnadsskick, självhushåll, hantverkstekniker och folkkonst. Att gården står på ursprunglig plats bidrar till att göra den mycket värdefull. Välkommen att besöka den mäktiga gården med anor från 1600-talets skogsfinska kolonisation, där allt är bevarat sedan flera generationer.

Det går även bra att uppleva bössmedjan, drängstugan och härbret med de sju låsen. Upplev hur livet tedde sig för en välbärgad bondefamilj. Du kommer att förundras och överraskas.

Loos Koboltgruva Roberg
loos oorsa finnmark

Hamra nationalpark

Hamra nationalpark är mest känd för sin skog. Den äldsta delen av nationalparken är en av få orörda skogar i mellersta Sverige, där de äldsta träden är över 400 år gamla. I gamla och döda träd lever många av urskogens djur och växter.

Nästan halva nationalparken är ett stort sammanhängande myrkomplex bestående av kärr, bäckar, små tjärnar, gungflyn och tallbevuxna holmar. Den stora och orörda myren är populär hos både fåglar och vandrare. Svartån, som avvattnar myren, har aldrig använts för flottning, och därför ligger stenarna kvar huller om buller, vilket erbjuder bra förhållanden för fisk och små vattendjur.

Att vandra in mellan gammeltallarna är en resa bakåt i tiden, till skogen så som den en gång var. Du kan uppleva Hamras natur året om, i vandringskängor eller från släden i ett hundspann.

Länets högsta punkt och Sveriges första brandtorn…

Pilkalampinoppi är ett berg som mäter 645m. ö.h. På toppen av berget uppfördes 1889 Sveriges första brandtorn. Det var året efter den stora branden vid Nordkap som ödelade ett skogsområde på 1900 ha. Från 1890 bemannades dessa brandtorn sommartid ända fram tills brandflyget tog över i början på 1950-talet. 

Stora Korpimäki naturreservat omfattar 1904 ha kan du uppleva ett större sammanhängande naturskogsområde med vildmarkskaraktär. Berget Stora Korpimäki ligger i Orsa Finnmark och är med sina 711 meter över havet länets högsta berg. Skogen och naturen här avviker starkt från länet i övrigt.