Orbaden
Hälsinglands riviera

Orbaden - Hälsinglands riviera

Orbaden, även kallat Hälsinglands Riviera, erbjuder bad vid kilometerlång sandstrand i älven Ljusnan, med Hälsinglands blånande bergen som fond. Men Orbaden är mer än en strand! Här finns mycket att göra och besöka och olika boenden finns att välja på för semestervistelsen.

Orbaden Spa & Resort är ett spahotell med rum och lyxiga sviter med fantastisk vy över Orsjön och den kilometerlånga sandstranden. Här finns också vandrarhemmet Åsbergsbo och stugor att hyra. Uppe på Åsberget finns det unika boendealternativet Bergaliv, en stuga mitt i naturen med vidunderlig utsikt över Orbaden och Ljusnans dalgång.

Ett besök på en av Hälsinglands Världsarvsgårdar: Hälsingegården Gästgivars är ett måste. På gården finns även ett av besökscentren för Världsarvet Hälsingegårdar, där du kan stilla din nyfikenhet om dessa stora, unika gårdar. I Orbaden finns även äventyrsparken Orbaden Zip & Climb med bland annat ziplinebana. För hundägare finns Vovven & Jag på orten, med hundcafé och stor park att umgås med andra hundar och dess tvåbenta medföljare.

Orbaden ligger lättillgängligt vid riksvägen mellan Bollnäs och Järvsö. Hit är det lätt att komma, för en gammal kulturbygd som vår har av hävd goda kommunikationer. ”Tidernas Väg” kallas riksväg 83 som passerar Orbaden. Söderifrån kan man välja Tidernas Väg (www.tidernasvag.se) redan från Uppsala eller norrifrån via Ånge. ”Lite längre och lite krokigare men fylld av upplevelser”. Vill man ha en snabb transportsträcka väljer man E4:an med nybyggd motorväg från Uppsala, du svänger vid Tönnebro mot Ljusdal och Bollnäs. Det är 28 mil från Stockholm till Orbaden.

Norra stambanan Gävle – Bollnäs – Ljusdal har tät tågtrafik av flera bolag. Lokaltågen stannar på Vallsta station, alldeles intill Orbaden.

Linjebussen stannar utanför Orbaden Konferens & Spa om man åker på sträckan Gävle – Bollnäs – Järvsö – Ljusdal. Ett annat prisvärt färdsätt är Härjedalingens långfärdsbussar som passerar Orbaden på vägen från Stockholm och norrifrån.