FRÅN KÔLBULLAR TILL GRILLOSTVÅFFLA
Från pârgröt till napolitansk pizza
Smaka Hälsingeostkaka!
Tradition och gastronomi
Föregående bild
Nästa bild

äkta smakupplevelser - kontrasternas landskap

I Hälsinglands skafferi finns smaker och produkter från hav till skog med allt däremellan.

Matarvet från gård och fäbod är stark och den största kändisen är Hälsingeostkakan. Den får du inte missa när du besöker oss! Den är inte alls lik sin småländska kusin. Den är slät oftast lite gnisslig i konsistensen och serveras traditionellt varm med saftsås eller sylt och grädde.
Andra traditionella rätter är kolbullar, pank, pärgröt med fläsk, tunnbröd och färskost gjorda på ko- eller getmjölk.

Från Jungfrukusten kommer matarvet från den traditionella fiskenäringen. Förädling av fisk till böckling, sotare, rökt- och inlagd fisk och surströmming finns att uppleva längs kustens restauranger och gårdsbutiker. Både traditionella och nyskapande rätter och produkter.

Skogens skafferi med viltkött, bär och svamp finns att njuta av på många restauranger.

Köp hem smakerna från någon av landskapets många förädlare av sylt, marmelad, must, inläggningar, charkvaror, ost mm. Mathantverkarna i Gävleborg ligger i toppen sen många år tillbaka med många medaljer i SM i Mathantverk.

delsbosöm hälsingland

Att äta gott tillsammans med dem du tycker om är en lyx både till vardag och fest. Gott sällskap och råvaror av högsta kvalitet är de viktigaste ingredienserna i en god middag. Att maten tillagas med kärlek och respekt känns även det på smaken. Låt dig guidas fram till din egen favorit bland Hälsinglands mat- och fikaställen.

Smaklig måltid!

Här hittar du restauranger och andra mataktörer som erbjuder något att äta i Bollnäs, Hudiksvall, Söderhamn, Ljusdal, Ovanåker och Nordanstig

Dela dina matupplevelser i Hälsingland på sociala medier och tagga dom med @halsingland #hälsingland så kanske din bild dyker upp här!