Dellen
Upplev Dellensjöarna

Dellen - Upplev Dellensjöarna

Upplev hela området runt Dellensjöarna 

Välkommen att uppleva naturen och byarna runt Dellensjöarna i Hälsinglands inland, i området mellan Hudiksvall, Ljusdal och Järvsö – En hisnande vacker meteoritkrater, med Dellensjöarna i centrum, omringad av Hälsinglands blånande berg…  

Dellenbygden är ett samlingsnamn för de gamla socknarna Delsbo, Norrbo och Bjuråker, alla med närhet till de vackra Dellensjöarna. Förutom dessa vackra socknar finns många fler byar i området att upptäcka. 

I landskapet runt Dellensjöarna lever en stolt och stark bondekultur och industritradition. Här frodas hantverket, konsten och musiken. Befolkningen kring Södra och Norra Dellen har en historia och kultur som de omhuldar och är stolta över. Här finns en djupt rotad känsla för hembygden, som man gärna delar med besökare. 

Varje år arrangeras flera spelmansstämmor, konserter och andra musikfester av både privata aktörer och hembygdsföreningar i området runt Dellensjöarna. Här är musiken och dansen en naturligt stor del av sommaren! 

Det finns flera restauranger och fikaställen runt Dellenbygden och Dellensjöarna, till exempel välkända Restaurang Avholmsberget, med en hisnande vacker utsikt över Dellensjöarna (t o m framröstad som Sveriges vackraste plats), den fantastiska italienska restaurangen vid Frägsta Hälsingegård och lite närmare Hudiksvall finns Ystegårn. Ystegårn är förövrigt en av få Hälsingegårdar som fortfarande har en bevarad fyrbygd innergård, det vill säga att gårdsplanen har byggnader på alla fyra sidor. 

Både Frägsta och Ystegårn erbjuder även övernattning. Bo kan man också göra på Norra Dellens familjecamping eller på Hästnäs Logi – och många fler ställen runt Dellensjöarna.  

Har du provat att cykla dressin? Varje sommar öppnar Dellenbanan upp för ett äventyr där ni kan utforska 54 km spår genom att hyra en dressin vid Delsbo Station för att sedan cykla genom vacker natur och göra paus för bad och picknick efter vägen.  

Välkommen till en härlig vistelse i vår natursköna bygd, med mycket att både se och göra!