Lämnade Täby för en Hälsingegård

Sara från Sundsvall och Anders från Vallentuna hade byggt ett liv med två barn, bra jobb och nybyggd lägenhet i Täby. Men plötsligt bröt makarna Rylander upp. Mitt i livet sålde de trean i Täby och köpte en 200-kvadrats Hälsingegård i Roteberg, utanför Edsbyn.
“Vi tyckte det var så fint här”, säger Sara skrattandes som svar på den självklara frågan: Varför?

Det var vid ett besök hos släktingar i Edsbyn idén föddes. 
“Om ni hör nåt fint hus som blir till salu så berätta för oss, sa vi. Lite på skoj och lite på allvar. Det var ju så fint och rofyllt här i Hälsingland jämfört med där vi bodde då.”
Samtalet kom snabbare än paret kunnat ana.
“Det var en större gård som skulle säljas om ett år. Vi åkte upp och kikade i mörkaste november. Det var grått och trist. Sen gick vi in i köket, och där blev vi fast. Det här köper vi, sa vi i munnen på varandra”, berättar Sara.

Så med två barn – ett bara tre veckor gammalt – valde Sara att lämna en trygg universitetsanställning och Anders ett butikschefsjobb i huvudstaden för en flytt till Hälsingland.
“Vi bestämde oss för att den som först fick jobb skulle ta det. Den andra skulle vara föräldraledig”.
Sara fick jobb ganska omgående. Jobbet som kommunsekreterare på på Ovanåkers kommun var riktigt roligt. Men…
“Jag läste en artikel i Dagens Industri om mjukvaruföretaget MTEK I Alfta. Vi pratar alltså ett riktigt högteknologiskt företag här i Hälsingland. Det var så fascinerande att nån orkar stå emot Stockholmskoncentrationen att jag sökte mig dit direkt”, berättar Sara som i dag är Chief of Staff på MTEK.

För Anders gick det trögt till en början.
“Utan nätverk är det inte lätt att komma in. Jag jobbade en sväng med skogs- och fastighetsförvaltning innan jag fastnade för en annons för butikschef för Rusta i Söderhamn.”
I dag pendlar han tvärs genom Hälsingland för att jobba med det han vill.
“Jag jobbar med ett väldigt bra gäng. Det underlättar pendlingen”, säger Anders.
Han funderar en stund och fyller i:
“Samtidigt tar det mig lika lång tid att åka till jobbet i dag som det gjorde i Stockholm. Här slipper man köerna.”

Det kan låta drastiskt att bryta upp tillvaron i fina lägenheten i Täby för ett oprövat äventyr i Hälsingland. Men varken Sara eller Anders ångrar steget ens en sekund.
“Vi sålde lägenheten och köpte det här för över en miljon mindre”, säger paret och sveper ut med blicken över gårdstunet.
Utsikten är slående, med grönskande ängar, en prunkande och välplanerad trädgård och ett bostadshus på över 200 kvadrat. Intill ligger en nästan lika stor byggnad, med bakstuga och en planerad gästlägenhet.
“Vi kan inte bo bättre”, säger Anders.
“Vi flyttade hit för att ge barnen möjlighet att växa upp i denna fantastiska miljö. Vi älskar Stockholm, men det här alltså… Vi kunde inte ha fått det bättre”, säger Sara och fortsätter:
“Här har jag ett superspännande jobb i en global miljö, samtidigt som jag har skidspår, slalombacke, ridhuset, fotbollen och skogen inom fem minuter. Det är en perfekt balans mellan jobb och livskvalité.”