Trönö - Upptäck en av Hälsinglands historiska pärlor!

Trönö är en charmig by med djupa rötter i Hälsinglands historia och erbjuder ett antal sevärdheter som ger dig en inblick i byns kultur och traditioner. 

Trönö nya kyrka

kyrka

Foto:© Marie Sundberg

Nya kyrkan som brann 

Byn har inte mindre än två kyrkor. Trönö Nya Kyrka invigdes ursprungligen 1895, den var då en av landets största landsortskyrkor. Efter att ha förstörts i en stor brand 1998, återinvigdes kyrkan 2001 efter omfattande renoveringar, och har idag ett förändrat men likväl spännande utseende. 

Den gamla stenkyrkan från medeltiden 

Trönö gamla Kyrka är ett historiskt landmärke som grundades redan på 1100-talet och är väl värd ett besök. Den imponerande stenkyrkan bjuder på vacker arkitektur och konstverk som berättar om byns förflutna. Trönö gamla kyrka är en av Sveriges bäst bevarade miljöer från medeltiden och har därför blivit riksbekant. 

Trönö gamla kyrka

kyrka

Nathan Söderblom och Söderblomsgården 

Inte långt från den Gamla kyrkan ligger Söderblomsgården, byggd år 1730 som prästgård i socknen. Numera är gården hembygdsgård och museum, där minnen från Nobelpristagaren och ärkebiskopen Nathan Söderblom finns bevarade. Söderblom tilldelades Nobelpriset i fred år 1930 för hans arbete med att främja förståelse och samarbete mellan olika kristna samfund. Hans insatser för att bygga broar mellan olika religiösa grupper och för att främja fred och försoning har lämnat en betydande arv inom både den religiösa och den internationella diplomatin.  
Vid gården finns även café där man till exempel kan avnjuta Trönömacka av lokalproducerade råvaror, våfflor och hembakt kaffebröd. 

Övernattning och aktiviteter i Trönö 

För den som vill spendera mer tid i Trönö finns olika möjligheter till övernattning – både camping, stugor och övernattningsrum. 

Utforska Trönös omgivningar genom vandring eller cykling och ta del av den vackra naturen som omger byn. För den fiskeintresserade erbjuder sjöarna i närheten utmärkta möjligheter att få en avkopplande stund vid vattnet. 

Foto:© Marie Sundberg

Söderblomsgården i Trönö

Hälsingegård

Trönö gamla kyrka

kyrka

Söderblomsgården i Trönö

Hälsingegård

Trönö nya kyrka

kyrka