Gå dit hjärtat leder dig

Det är en helt vanlig tisdag i februari, klockan är strax före sju på morgonen. Hästarna står ute på täkten och njuter av de första solstrålarna och en efter en kommer getterna ut ur ligghallen. De kommer förbi och hälsar på oss och går sen vidare till höbalen för frukost. Det är en sagolik morgon på en sagolik plats, hemma hos oss på vår gård.

winterhaven
winterhaven

Spola tillbaka tiden till 2019. En helt vanlig tisdag i februari, strax före klockan sju på morgonen. Johan och jag sitter i varsin bil i köerna in till Stockholm. Det är som vanligt köer i alla fyra körfält. Vi inser båda på varsitt håll att det blir en stressig morgon. Idag igen. Då bodde vi i en villa i Bålsta, väster om Stockholm. Vi pendlade båda två in till jobb i eller strax utanför Stockholm. Det kändes som att tiden aldrig räckte till, som att vi alltid var trötta, stressade och slitna. Hur vi än gjorde så tog jobbet och resan till och från jobbet all vaken energi. Vi började fundera om det här verkligen var meningen med livet. På sommaren 2019 var vi upp till Järvsö, där jag, Ida kommer ifrån. Efter en långlunch på Bergshotellets veranda står vi och tittar ut över dalen. Vädret är fantastiskt. ”Vi kanske skulle bo här istället, säger Johan. Här är det ju så fint både på vintern och sommarn.”

winterhaven
winterhaven

Detta sammanföll med att jag hade börjat utbilda mig till coach och mental tränare. Någonstans visste jag att jag ville utveckla mig själv i en ny riktning. Och så föddes drömmen om gården. En plats där vi skulle kunna leva och arbeta ifrån, där vi skulle kunna ha djur och även driva vår egna lilla retreatverksamhet. En plats där både människor och djur skulle kunna finna lugn och ro och återhämtning. En plats där det skulle finnas utrymme för att lyssna inåt, till hjärtats röst.
Stora förändringar behöver ibland lite tid, men vi började successivt fundera över hur en flytt till Hälsingland skulle kunna gå till. Tobias Annerhult på underbara Järvsö Lanthandel tipsade om två kompisar till honom som jobbade på ett konsultbolag hemifrån Järvsö, Sylog Systems. Det ledde till att jag började jobba på Sylog Systems med ett konsultuppdrag som gör att jag kan jobba hemifrån, var jag än bor. Johan ville ha tid att fundera, men så i februari 2021 så kom erbjudandet att bli regionchef för ett transportföretag i Hälsingland.

Nu gick det fort. I månadsskiftet april/maj hade vi sålt villan och flyttat upp oss själva och alla saker till Järvsö. Sen följde ett spännande år av letande efter gården med stort G, medan vi hyrde bostad så länge. Det är klart att det var utmanande att inte hitta rätt direkt, men så här i efterhand kan vi bara säga – det var värt det! Det var så värt det!

I slutet på juli 2022, när vi nästan tappat modet efter flera misslyckade budgivningar, så sms:ar min mamma en länk till en helt fantastisk gård som ligger ute på en mäklarsida. 28 km nordost om Järvsö. Den är inte till salu än, men den är på väg att bli. Vi åker dit på vinst och förlust, och andra gången vi tittar förbi så är ägarna hemma. Vi blir inbjudna och får en jättefin visning. Vi blir helt förälskade i gården. Den ligger precis vid en sjö med gott om betesmark och egen skog och ett stort och tryggt berg vid horisonten. Två dagar senare är kontraktet skrivet. Som bonus visar det sig att jag och ägarinnan till gården är fyrmänningar. En släktgård som nu fick fortsätta gå vidare i släkten ännu en generation. Det kändes verkligen som att platsen väntat på oss och vi på den.

Vi flyttade in slutet på september 2022 och under vintern har vi ställt i ordning både för djur, nio getter och fyra hästar – och människor. Vårt fina gårdshus Mormors är nu redo för gäster som vill övernatta. Nu välkomnar vi människor hit till Winterhaven Gård för oförglömliga upplevelser. Kom för en dag eller två, med eller utan övernattning. Vi utlovar unika möten med djuren och innerliga samtal om vad som är viktigt i livet. Hur gör man för att våga följa sitt hjärta? Vi vet av personlig erfarenhet att här, mitt i Hälsinglands allra vackraste natur och med djuren som sällskap, finns svaren. Här blir drömmar verklighet