ALFTA/Edsbyn
Välkommen till bandyn och Hälsingegårdarnas rike!

Välkommen till ALFTA/Edsbyn

I Ovanåkers kommun heter de större samhällena Alfta och Edsbyn. En stor del av vår kommun består av skogsmark och odlingsmark, men vi har även ett antal större industrier i kommunen. Genom området rinner älven Voxnan, som omges av ett stort naturvårdsområde och som ger goda möjligheter till olika fritidsaktiviteter i form av till exempel fiske och kanoting. Ända fram på 1960-talet flottades timmer i Voxnan, och spår finns att se fortfarande idag, som till exempel stenkistor i älven, för att hindra vattnet att ta med sig timmer ut i biflöden. 

Vad hittar man på i Ovanåker? 

Kulturlivet är utbrett i området, och bland annat finns här flera av de mest dekorerade och välbevarade Hälsingegårdarna, varav två av de sju världsarvsgårdarna: Jon-Lars och Pallars. Åk till exempel längs den brunvitskyltade turistvägen Stora Hälsingegårdars väg för att se de största Hälsingegårdarna med sina präktiga förstukvistar och interiörer med överdådigt måleri. 

Här finns även vacker natur med ett rikt djurliv att uppleva och ett av Sveriges finaste kanot- och fiskevatten. Prova på att flugfiska i författaren Hans Lidmans ”Svartån” – ett mytomspunnet vatten. Du som vill se vilda björnar, här har du chansen att se dem från trygga men likväl spännande gömslen.  

 

Äta och fika 

I och runt centralorterna Alfta och Edsbyn hittar du ett flertal mysiga små restauranger och caféer att fika och äta på. Ett par av de mer välkända ställena är Gästisbacken och Voxnabruk Herrgård. 

 

Boende i Alfta och Edsbyn 

Här i området finns många möjligheter att bo genuint på Hälsingegård eller annat historiskt intressant boende. Såklart finns även ett brett utbud av andra boendealternativ, som camping, stugor, vandrarhem och hotell. 

Edsbyns hotell

hotell

Voxna Kanot & Camping

aktivitet

Linbageriet

bageri

Vad söker du i Alfta/Edsbyn?