Upplev Hälsinglands Kust och Skärgård

Upptäck den förtrollande skönheten längs Hälsingekusten, där naturens mångfald möter historiens djupa rötter. Hudiksvalls stad sjuder av kustcharm med sitt läge, och dess skärgård bjuder in till avkoppling vid havet och en mångfald av aktiviteter. Utforska till exempel Hölicks vackra och spännande naturreservat och Nordanstigs charmiga områden som Sörfjärden, Mellanfjärden och Norrfjärden – var och en ett unikt paradis för naturälskare och inte minst för dem som kommer seglande för att besöka trakten.

Söderhamn, en annan pärla längs Hälsingekusten, charmar besökare med sin egen skärgård, där Skärså och de vackra öarna skapar en idyllisk miljö. Här möts historiska vingslag med moderna bekvämligheter och enastående naturscenerier.

För de som älskar den autentiska kustkulturen är fiskelägen som Kråkön, Karskär, Mellanfjärden och Gåsholma bara några av de många pärlorna längs Hälsingekusten. Dessa pittoreska platser fångar själva essensen av den marina livsstilen och bjuder på färsk fisk, mångåriga traditioner och en oslagbar kustupplevelse.

Låt Hälsingekusten locka dig med dess mångfald av landskap, kultur och historia – ett resmål som lämnar ett bestående intryck på alla sinnen.

Några av Söderhamns Skärgårds alla öar:

Här finns 1200 öar att upptäcka för dig som kommer med egen båt. Vill du uppleva att semestra i skärgården så erbjuder både fastlandet och flera av öarna vandrarhem att bo på och stugor att hyra. Till flera av öarna anordnas båtturer och båttaxi. Söderhamns skärgård är till stor del oexploaterad och bjuder på flera trivsamma stopp både på befolkade och obefolkade öar, holmar och kobbar.  

Läs mer om Söderhamns Skärgård i Magasin Skärgård och på sidan Skärgårdsupplevelse

Storjungfrun 

Storjungfrun som är ca 3,5 km lång och 1,5 km bred, är Söderhamns skärgårds största ö. Ön är relativt oexploaterad, men här finns flera markerade stigar i det omväxlande landskapet, och en rik flora och historia att upptäcka. Här finns även härliga sandstränder med grillplatser och bryggor – helt enkelt en ljuvlig plats för rekreation. 

Enskär 

Enskär är främst uppskattat för de fina sandstränderna. Hit söker sig många för att sola och bada. Ön befolkades längre tillbaka av fiskare, men nu har dessa boenden helt övergått till att vara sommarbostäder. Det finns mysiga stigar runt stora delar av ön och på den östra sidan, mot det öppna havet, väntar fina långgrunda sandstränder. 

Klacksörarna 

Klacksörarna är egentligen en egen liten skärgård bestående av sex öar och än fler skär. På några av öarna finns grova, gamla kusttallar med karakteristisk kronform, som höjer sig över omgivande träd. De gamla strandvallarna har växter, som är typiska för ung landhöjningskust utan träd. De nordligaste öarna har en extra spännande fauna där de gamla strandvallarna är bevuxna med mjölon, kruståtel och skogsmossor. Fågellivet är rikt, framför allt på de små skären i nordöst. I öarnas skogsområden finns skogsfågel. 

Rönnskär

Den idylliska miljön på Rönnskär är ett arv från de lotsar, tullare och fiskare som var öns ursprungliga befolkning. I dag är ön ett sommarparadis som erbjuder bad, fiske och intressant kultur. Från 1891 till mitten av 1970-talet var Rönnskär Lilljungfruns lotsplats. Nu används samtlig bebyggelse för fritidsboende. 

Prästgrundet

Vid Prästgrundet, i den yttre skärgården, välkomnas båtarna av de röda stugorna som står i cirkel runt den lagun som bildar hamnen för ön. Här kan man uppleva det flera hundra år gamla fiskeläget. Ön har även ett litet kapell och trevliga gångstigar. Passa även på att utmana dig i öns labyrint.

 

Från Skärså i norr till Trollharen i söder

Kusten i Söderhamns kommun bjuder på många pärlor i form av fiskelägen, restauranger och campingar. Om du vill stanna till på en matbit kan vi rekommendera ett stopp i Skärså. Fiskrestaurangen Albertina är vida känd och ett uppskattat resmål. I sjöbodarna i Skärså finns bland annat glashantverk och rökt fisk att köpa, och på den lilla sandstranden kan du svalka dig med ett dopp.

 Skatön är ön som du enkelt når via gångbron över Svartsundsrännan. Skatön är ett naturreservat med markerade gångstigar, som bland annat går över klapperstensfält, och härlig utsikt över skärgården. Här finns även badstrand med miljötoa.

 Vid Stenö finns camping med havsbad och restaurang. Här finns möjlighet till sköna, lata dagar eller aktiviteter. I naturreservatet som ligger här finns mycket goda förutsättningar för fågelskådning. Ytterligare lite längre söderut finns den lilla orten Vallvik. Här ligger campingen precis vid havet och erbjuder sommarcafé samt en liten sandstrand.

Trollharens gamla fiskeläge, med sjöbodar och gästbrygga, ligger långt söderut i Söderhamns kommun Här finns en populär fiskrestaurang och gårdsbutik. Angränsande finns även ett naturreservat.

Det här är ett axplock av vad Söderhamns skärgård har att erbjuda. Skärgården och hälsingekusten bjuder in till återbesök, igen och igen 

Karta Skärgården

Karta Skärgården