Ljusdal en tätort i Hälsingland

I Ljusdal finns mycket att uppleva och göra året runt, både för besökare och bosatta. Här finns ett stort utbud av anläggningar för den som vill utöva motion, fritidsaktiviteter och bad. Dessutom finns många möjligheter till fina naturupplevelser och ett härligt kulturutbud 

Cykling, vandring och skidåkning

Ljusdals kommun passar verkligen den aktiva familjen! För den som vill uppleva vildmarken kan vi tipsa om Hamra nationalpark som ligger ca 7 mil sydväst om Ljusdal. Parken består av skog, myr och vattendrag. Här kan man bland annat få uppleva en av få orörda skogar i mellersta Sverige. Tre av nationalparkens entréer är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Med rätt kläder och utrustning kan parken besökas och njutas av både sommar och vinter, till fots, med skidor, eller varför inte med hundspann? 

Det finns många möjligheter till vacker vandring, eftersom Ljusdal till ytan är en stor kommun, bestående av mycket och varierad natur. Vandringsleder finns bland annat i orterna Kårböle, Los, Ramsjö, Färila, Järvsö och Ljusdal. 

För den som gillar att cykla finns ett stort och fortsatt växande utbud i Ljusdal! Här finns goda möjligheter till allt från landsvägscykling och crosscountry till downhillcykling och freeridecykling. 

Skolor

I Ljusdals kommun finns ca 10 stycken grundskolor, varav 3 drivs som friskolor. Självklart följer samtliga skolor grundskolans läroplan som beskriver vilket uppdrag grundskolan har och vilka mål och riktlinjer som skolorna ska arbeta efter. Här arbetar många engagerade pedagoger för en trygg och kreativ inlärningsmiljö för alla elever.  

Bostad i Ljusdal

För den som vill hyra lägenhet i Ljusdals kommun så heter det kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem. Bolaget förvaltar fler än 2000 lägenheter och även en hel del lokaler. För den som föredrar att köpa bostadsrätt eller hus så kan det vara bra att veta att bostadspriserna såklart varierar mellan kommunens orter, men på det stora hela är mycket rimliga. För den som önskar bygga hus så går det bra att vända sig till Ljusdals kommun för att ta reda på vilka lediga tomter som finns tillgängliga. 

Sammanfattningsvis passar Ljusdal som resmål eller fast boende för den aktiva personen eller familjen, som vill ha närhet till naturupplevelser, kultur och spännande aktiviteter – men som vill slippa trängseln i en storstadsregion. 

Järvsö

 Järvsö är sedan länge kommunens stora turistdestination. Här finns massor av aktiviteter så som Järvsöbacken med sin fantastiska alpina åkning, och den varierade cyklingen i Järvsö Bergscykelpark och Järvsö skills park med pump track. Dessutom utvecklas hela tiden fler crosscountry-leder i skogarna runt Järvsö.  

Stenegård är ett resmål i sig själv med sitt Världsarvscentrum, den stora trädgården, Lill-Babs museum, butiker, träteater, galleri, café och restaurang.  

Vildriket (fd Järvzoo) är ett spännande och lättillgängligt sätt att se Sveriges och Nordens djur med en tre kilometer lång trätrottoar genom skogen. Den håller öppet året om och i anslutning till Järvzoo ligger Rovdjurscentret De 5 Stora.  

Världsarvet Decorated farmhouses of Hälsingland

Runtom i Hälsingland kan man se de stolta Hälsingegårdarna resa sig efter vägar och älvar. Än idag står närmare tusen av dem i rimligt skick och flera av dem drivs fortfarande som jordbruk. Sedan 2012 är sju av Hälsingegårdarna upptagna på Unesco’s lista över världsarv. Det är framförallt de stora husen, byggda för de största festerna i livet, med helt fantastiska målningar och dekorationer, som gör att de anses världsunika och ska bevaras för eftervärlden. I Ljusdals kommun finns inte mindre än tre av dessa gårdar; Bortom Åa i Fågelsjö, Bommars i Letsbo och Kristofersgården i Järvsö. 

Vad söker du i Ljusdal?