SÖDERHAMN
En charmig kuststad

Söderhamn Hälsinglands pärla vid kusten

Söderhamn, Hälsinglands pärla vid kusten. En charmig kuststad i Hälsingland, en plats där staden möter skärgårdens skönhet och Hälsinglands natursköna landskap. Med drygt 25 000 invånare i Söderhamns kommun erbjuder denna pärla vid kusten en unik livsstil och en mängd fantastiska upplevelser.

Söderhamns skärgård – en av Sveriges vackraste skatter 

Söderhamns skärgård är en av Sveriges mest magnifika skatter. Med över 500 öar erbjuder den en mångfald av möjligheter för dagsturer och övernattningar. Utforska det pittoreska fiskeläget Skärså, känt för sin glashytta, butiker, caféer och den prestigefyllda restaurangen Albertina. På öarna Rönnskär, Enskär och Storjungfrun kan du njuta av övernattningar i stugor eller vandrarhem under sommaren. Det finns även organiserade båtturer som tar dig till flera av skärgårdens pärlor. 

Söderhamns kommun ansvarar stolt för drift och underhåll av gästhamnar, gästbryggor, stugor, vandrarhem och farleder. Vi uppmuntrar en aktiv och rörlig livsstil i skärgården, och möjligheterna är oändliga.  

Rikt kulturliv – från konst till världsarv 

Söderhamn är stolt över sitt rika kulturliv som erbjuder evenemang året om. Här kan du njuta av konst- och fotoutställningar, teaterföreställningar, föreläsningar och konserter. Utanför staden, i Asta by i Söderala socken, finner du ett av Hälsinglands mest unika kulturarv, hälsingegården Erik-Anders. Denna gård, tillsammans med sex andra gårdar i landskapet, utgör ett av UNESCO:s världsarv – Decorated Farmhouses of Hälsingland. Här kan du inte bara utforska gården, utan även njuta av bekväma övernattningar och läckra fikastunder i gårdens trädgårdscafé. 

Att bo i Söderhamn 

Söderhamns kommun erbjuder en livskvalitet som få andra platser kan matcha. Med cirka 13 grundskolor, varav några är fristående och resterande drivs av kommunen, satsar vi på utbildning för framtiden. Kollektivtrafiken är väl utvecklad med stadsbussar som gör det enkelt att resa inom staden och till resecentrum. För längre resor eller pendlingsbehov finns pålitliga buss- och tågförbindelser. 

För den som letar efter en bostad att hyra, är det kommunägda bostadsbolaget Faxeholmen den största aktören på Söderhamns bostadsmarknad med över 3000 bostäder runt om i Söderhamns kommun. 

Välkommen till Söderhamn, Hälsinglands pärla vid kusten 

Söderhamn är lätt att nå, till exempel via E4 eller snabbtåget SJ 3000. Här finner du även Norrlands djupaste isfria hamn, Orrskär. Vi hälsar dig varmt välkommen till Söderhamn, där staden, skärgården och kulturen möts i en harmonisk gemenskap. Upptäck vårt paradis vid kusten och skapa minnen för livet i Söderhamn, Hälsinglands pärla. 

Vad söker du i Söderhamn?