HUDIKSVALL
Glada Hudik, en stad vid havet

Välkommen till Hudiksvall, Hälsingland

Staden Hudiksvall grundades redan 1582 och är idag Hälsinglands största stad. I över hundra år har folk sagt “Glada Hudik” när de pratar om Hudiksvall. Vi som bor i Hudiksvalls kommun gör fortfarande skäl för namnet och vi har mycket att glädjas över!  

Staden ligger längst in i Hudiksvallsfjärden och har en tydlig känsla av kuststad. Här träffar du människor med en öppen attityd och dessutom finns ett levande kulturarv där gamla traditioner möter dagens nya impulser. 

Bruksminnen 

Ända sedan 1500-talet förknippas Hudikområdet med bruken. Först utvecklades sågverket och med tiden kom järnbruk, pappersbruk och så småningom en massafabrik. Det finns tre bevarade anläggningar från järnbruksepoken:  Movikens Masugn, Strömbacka Stångjärnssmedja och Iggesunds Järnverk. 

Havet och skärgården 

Hudiksvall har hela fem mil kust och en vacker skärgård med gott om gästhamnar bland öarna. Det finns även möjligheter till olika typer av båtturer ut i skärgården. 

Ungefär 3 km från staden finns den populära badstranden Malnbaden, med bra tillgänglighet, bryggor och restaurang. Här finns även en camping och vandrarhem. 

Ute vid Hornslandet finns både camping och restauranger. Här finns fina sandstränder och mysiga omgivningar kring det gamla fiskeläget. 

Missa heller inte Kuggörarnas fiskeläge. Här är fint att strosa i fiskeläget, se det lilla kapellet och den stenlagda gamla labyrinten. 

Restauranger och caféer i Hudiksvall 

Med det kustnära läget finns många mysiga restauranger att välja bland, både i centrala Hudik och vid någon av de många havsbaden. Även i inlandets delar finns flera fina restauranger att upptäcka,
till exempel runt Delsbo och Dellenområdet.
 

Varierade boenden i Hudiksvall 

Både hotellboende och campingliv i och runt Hudik kretsar mycket kring närheten till havet, eller i alla fall närheten till vatten. Förutom kusten så finns även boenden runt Dellensjöarna, där naturen är vacker och nära och det finns många olika kulturminnen att uppleva. 

Vad händer i Hudik? 

Flera av hembygdsgårdarna runt Hudiksvall – som Delsbo-, Bjuråker-, Norrbo- och Rogsta Hembygdsgård, arrangerar årligen flera evenemang, som spelmansstämmor och mycket annat för hela familjen. 

Två andra återkommande, populära evenemang är Hudikkalaset – en musikfestival i staden och Glada Hudik Summer Week – för den som älskar bilar och musik. 

Välkommen till oss och en härlig del av världen!  

Vad söker du i Hudiksvall?