Leisure cykel

Fika cykling Hälsingland

Runt om i vackra Hälsingland finns massor av fina besöksmål att upptäcka. Packa en picknickkorg och ge dig ut på en cykeltur och upplev de världsarvslistade Hälsingegårdarna, eller kanske ut i skogen och stanna till vid en undangömd tjärn för ett dopp. Vi listar smultronställena under respektive ort, kom ihåg att det finns cyklar att hyra på flera ställen och kan med fördel användas som transportsätt till och från besöksmålen!

Klackturen, Järvsö

Järvsö-Järvsöklack-Vålsjö-Pallars-Säljesta-Järvsö

Svårighetsgrad: Grön | Längd: ca 25 km.

Cykla bland Hälsingegårdar och längs med Ljusnan. Börja med ett besök på Stenegård, därefter cyklar du mot Järvsöklack (lås cykeln och vandra upp för en magisk utsikt), cykla vidare till Vålsjö där du kan se Vålsjöfallen, Hälsinglands högsta vattenfall på 48 m, efter det cyklar du mot Pallars där du kan smaka och köpa med dig lokal producerad ost. Därefter bär det av mot Säljesta med fin badplats och fin väg längs med Ljusnan för att sedan återvända till Järvsö by.

KARTA

Färilaturen

Järvsö-Stocksbo-Färila-Sjövesta-Järvsö

Svårighetsgrad: Grön | Längd: 52 km.

En otroligt fin cykeltur för dig som vill cykla lite längre. Vill du bada kan du stanna vid Sortvattnet. Ta en paus i Färila och se dig omkring, där finns både caféer och butiker. Fin asfalterad, lättcyklad väg kantad med loppisar o vacker natur.

KARTA

Vallsta runt

Vallsta - Orbaden - Vallsta

Svårighetsgrad: Grön | Längd: 8 km.

Runt byarna Orbaden och Vallsta. Här passerar du ett antal mat och fikaställen. Ett par kilometer följer du älven Ljusnan. Måttlig kupering med cykling passande för hela familjen.

KARTA

• Hornslandet och Hölick

Hölick-Rogsta-Hornslandet-Hölick

Svårighetsgrad: Grön | Längd: ca 30 km.

Ekopark Hornslandet och Hölick bjuder in till härliga cykelvägar i det vackra kustlandskapet vid Hälsingekusten. Perfekta för landsvägskörning med fina asfalts- och grusvägar.

Det finns flera vägar att välja, bland annat ”Hornslandet runt”, en 30 km lång tur med varierande omgivningar. Ett vackert kustlandskap hela vägen och mysiga fiskeläget Kuggören. Passa på att ta er ända ut på spetsen vid Kuggören (här får man gå på några ställen). Längs med vägen har ni flera möjligheter till svalkande dopp och trevliga pauser på någon av alla stränder. Längst ut på Hornslandet ligger Hölick, ett gammalt fiskeläge med trevlig bebyggelse och vita sandstränder. Här ute finns även Hölicks Havsresort om man vill stanna över natten.

Dellen runt

Delsbo-Bjuråker-Moviken-Fönebo-Norrbo

Svårighetsgrad: Grön | Längd: 62 km.

Naturskön tur i vackra Dellenbygden runt sjön Norra Dellen, med många trevliga besöksmål och platser att upptäcka, både för den vane cyklisten som räknar mil och för livsnjutaren.

Det är fin landsväg och grusväg hela vägen, med många sträckor nära strandkanten. Några av besöksmålen du inte får missa längs med vägen är Avholmsberget, utsiktsplats och restaurang/café med storslagen utsikt över Dellensjöarna, friluftsgalleriet Konst i Hamn, bruksmuséet Movikens masugn, Fönebos riviera med lång sandstrand, Norrbo Hembygdsgård en vacker plats för en bensträckare samt Dellenbadens kanalcafé med sitt oändliga utbud av glass.