Välkommen till Hälsingehambon! 

Hälsingehambon, en virvlande dansfest

En oförglömlig folkfest i somriga Hälsingland den 13 juli, där tradition och glädje möts i en virvlande dans – Hälsingehambon! Denna årliga dansfest, som samlar både passionerade dansare och en entusiastisk publik, är ett av de mest efterlängtade evenemangen i Hälsingland. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren dansare, eller en nyfiken åskådare, finns det något för alla att njuta av. 

För Medverkande Dansare 

Varje år lockar Hälsingehambon deltagare från hela Sverige och även från utlandet, som alla delar en passion för denna livfulla och traditionella dans. Ta chansen att utveckla dina danssteg, möta likasinnade och skapa minnen för livet. 

För Publiken 

För dig som publik erbjuder Hälsingehambon en spektakulär upplevelse. Föreställ dig att stå vid sidan av arenan, omgiven av det vackra Hälsinglands natur, medan dansparen virvlar förbi i takt till livemusik. Njut av den festliga stämningen, prova på lokala delikatesser och delta i de roliga aktiviteterna som erbjuds för alla åldrar. 

Historia och Tradition 

Hambon utvecklades troligen kring förra sekelskiftet ur polskan som under 1800-talet var den vanligaste pardansen på den svenska landsbygden. Hambon har tydlig betoning på den första taktdelen. Den är närbesläktad med polska och var ursprungligen en variant av polka–mazurka.  

Delta och Fira med Oss! 

Oavsett om du dansar eller tittar på, bjuder Hälsingehambon in till en festlig dag fylld av glädje, kultur och gemenskap. Anmäl dig som dansare eller planera ditt besök som publik – vi ser fram emot att fira tillsammans med dig! 

Kom och upplev magin i Hälsingehambon, där tradition möter nutid i en virvlande dansfest du sent kommer att glömma! 

PS. För mer information om årets Hälsingehambo – och inte minst för att läsa om den spännande Hårgasägnen – klicka här! DS.

Hälsingehambon Järvsö, Stenegård - Etapp 4