Gravel cykling

Gravel Cykla i Hälsingland

Är det något vi har gott om i Hälsingland så är det skogsvägar – fin och lätt cykling på slingrande grusvägar som är väldigt lätt trafikerade och som binder ihop många orter och besöksmål.

Hosarbo runt

Orbaden-Hosarbo-Parten-Vallsta - Orbaden

Svårighetsgrad:  | Längd: ca 22 km.

Grusväg i mestadels vackert skogslandskap med härliga vyer. Långa backar upp till Hosarbo där du med fördel har skaplig kondition eller elcykel. Du passerar fäbodvallen Hosarbo där du kan rasta både inom- eller utomhus. När du kommer till byarna Vallsta och Orbaden passerar du ett antal mat och fikaställen. Ett par kilometer följer du älven Ljusnan.

KARTA

Guidelinjer för användare

Guidelinjerna är framtagna för att vi alla ska kunna nyttja, mötas och dela lederna på ett positivt sätt lång tid framöver. Var en god ledanvändare – känn till dem och följ dem! Välj leder utifrån din egen kunskapsnivå och erfarenhet. All cykling/vandring/löpning/ridning sker på egen risk – rör dig med omdöme och anpassa farten efter terräng och din förmåga.

Respektera landskapet

Respektera marken och värna om de vilda djuren och landskapet du vistas i. Låt en singelled förbli en singelled genom att hålla dig på den. Ha som mål att inte lämna spår efter dig. Cykla inte på blöta leriga stigar för det bildar spår, lederna vidgar sig och det leder till en massa underhållsarbete. Cykla igenom vattenpölar, inte runt. Cykla eller gå över tekniska partier, inte runt dem. Låsta bromsar betyder mer resurser på underhåll och mindre resurser för fler leder – vilket vill du helst? Det du tar med dig in i skogen ska du ta med dig ut, sopor och det som kan återvinnas sorteras på sopstationen.

Använd öppna, märkta leder

Respektera skyltningen, en avstängd led är det av en anledning. Att bygga egna leder eller lägga till egna tekniska hinder kan ha negativ inverkan på vår tillgång till marken. Dåligt byggda hinder kan också allvarligt skada andra ledanvändare. Om du tycker att det inte finns tillräckligt med leder, eller har idéer på hur de kan utvecklas, så är du välkommen att engagera dig i den lokala föreningen. Ju fler vi är desto mer kan vi göra! Det krävs många för att skapa och underhålla bra leder.

Samsas om lederna

De flesta av våra leder är multileder. Cyklister lämnar företräde till ryttare och de till fots. De till fots lämnar företräde till ryttare. De som kommer nedför lämnar företräde till de som kommer uppför. Fart, ouppmärksamhet och oförskämdhet är de främsta anledningarna till konflikter mellan olika ledanvändare.

Om du vill passera, sakta ner, plinga eller ge dig tillkänna med rösten och vänta tills de andra har kunnat flytta sig. Var extra försiktig runt hästar och fråga ryttaren hur ni bäst ska passera. Hundar ska vara under extra uppsikt 1 mars – 20 augusti, helst i koppel. Var försiktig när det är dålig sikt och blinda hörn. Se till att du kan höra det som händer runt omkring dig.

När du stannar för att titta på en utsikt, vila eller för att ge företräde flytta dig av leden så den är framkomlig för andra. Här hälsar vi på varandra och tackar dem som ger företräde – det blir både trevligare och roligare!

Planera innan – kolla utrustning

Kom förberedd. Cyklister förväntas ha med sig en mindre reparationssats. Ladda ner en GPS fil över leden på din mobil för navigering, eller ta med en karta när du är på okänd mark. Cykla/vandra/spring/rid helst med en partner och lämna din plan med någon med förväntad tid när du/ni är tillbaka. Är mobilen laddad? Har du ett första hjälpen kit tillgängligt? För långa turer ta med vatten, något att äta och tänk också på att vädret kan slå om. Kolla utrustningen innan ni ger er ut på lederna. Cyklister uppmanas att använda hjälm och handskar och kolla att hjulen snurrar lätt, däcken är skadefria, inget skramlar, kedjan är smord, styret sitter fast ordentligt och att bromsarna fungerar som de ska.

Välkommen och ha det fantastiskt kul på lederna!